Odbory firmy Aircraft Industries odvolaly stávkovou pohotovost

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 23. září (ČTK) - Odboráři výrobce letadel Aircraft Industries (AI) odvolali s platností od dnešního dne stávkovou pohotovost. Společnost uhradila závazky vůči zaměstnancům, řekl dnes ČTK odborový předák Josef Mikula. V pondělí budou podle něj v Praze na ministerstvu průmyslu a obchodu jednat o budoucnosti AI zástupci firmy, ruského akcionáře UGMK-Holding a ruského ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle Mikuly společnost dlužila zaměstnancům na benefitech, jako jsou stravenky a flexi pasy, několik milionů korun. Předseda představenstva podle něj navrhl na čtvrteční schůzce s odboráři jednorázové uhrazení všech závazků platbou u společnosti Sodexo. Mikula ČTK řekl, že obdržel potvrzení o úhradě. Dlužné poukázky budou nyní distribuovány zaměstnancům.

Odborová organizace AI vyhlásila stávkovou pohotovost 14. září. Kromě uhrazení benefitů požaduje i garanci ruských majitelů, že v Kunovicích bude výroba letadel L-410 zachována. Podle Mikuly bude tento požadavek předmětem jednání na ministerstvu průmyslu a obchodu. Kromě ministrů Jana Mládka a Denise Manturova by se schůzky měl zúčastnit i zástupce akcionáře UGMK Andrej Kozicyn, generální ředitelka AI Ilona Plšková i zástupci odborů.

Odbory také žádají schválení svých mzdových požadavků. Od 1. ledna příštího roku chtějí plošné zvýšení mezd zaměstnanců o 350 korun. Podle Mikuly byla po jednání s představenstvem firmy vytvořena vyjednávací skupina včetně členů představenstva a dozorčí rady, která by měla dojednat detaily.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK