Ekonomika ČR byla ve 2. čtvrtletí osmou nejrychleji rostoucí v EU

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Meziroční růst české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí byl osmý nejvyšší ze zemí Evropské unie. Nejrychleji rostly ekonomiky Rumunska, Slovenska a Španělska. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad. Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla meziročně o 2,6 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta.

 

V mezičtvrtletním srovnání rostly nejrychleji Rumunsko a Maďarsko. Česká republika se s Polskem a Slovenskem dělila o třetí místo. Česká ekonomika tak rostla rychleji ve srovnání s průměrem EU. Prlměrný růst všech zemí EU byl meziročně 1,8 procenta a mezičtvrtletně 0,4 procenta.

\"Ekonomice se dařilo díky mimořádně úspěšnému zahraničnímu obchodu a spotřebě domácností. Na rozdíl od investic, které výrazně podpořily růst v loňském roce,\" uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Podle dřívějších komentářů analytiků údaje za druhé čtvrtletí potvrzují dobrou kondici české ekonomiky. Celkově by ekonomika měla podle analytiků za celý letošní rok vykázat růst o 2,3 až 2,5 procenta.

sos

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK