Veterináři zajistili v nelegálním skladě v Sapě 35 tun potravin

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Veterináři a policie zajistili v nelegálním skladu v pražské tržnici Sapa přes 35 tun zmrazeného drůbežího masa, ryb a plodů moře. Provozovateli za nepovolené skladování živočišných produktů hrozí až milionová pokuta. Dnes o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Pejchal. Letos veterináři Sapu kontrolovali osmkrát a udělili pokuty za skoro 200.000 korun.

\"V některých případech správní řízení nejsou dosud uzavřena, dá se tedy předpokládat, že výsledná částka ještě vzroste,\" uvedl Pejchal.

V aktuálním případu veterináři prokázali, že zmrazené maso z neschváleného provozu bylo distribuováno do stravovacích zařízení. \"Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele,\" upozornil Pejchal. Riziko tkví v tom, že u neschváleného skladu není zaručené dodržování platné legislativy, například ohledně správné hygienické praxe nebo požadavků na personál z hlediska odbornosti či zdravotního stavu.

Sapu proti minulosti letos veterináři kontrolují častěji, i na základě podnětů od policie. Od července jde o druhý neschválený sklad v Sapě, v Praze veterináři objevili celkem čtyři. Během léta zakázali uvádět do oběhu celkem 53 tun živočišných produktů. \"Ve všech případech byli provozovateli skladů cizinci,\" dodal mluvčí.

Tržnice nemá problém pouze se skladováním. Například v červnu veterináři zadrželi zásilku 170 kilogramů masa, vnitřností, krve a masných výrobků, která do Sapy směřovala. Produkty zapáchaly a jevily smyslové změny. Přepravce nedodržel povolenou teplotu masa a navíc neměl žádné doklady o původu masa. Na své náklady jej musel přepravce nechat zlikvidovat.

Veterináři také letos opakovaně informovali o případu podnikatele ze středočeské obce Vestec, který za nevhodných podmínek skladoval a dopravoval do provozoven v tržnici živočišné produkty.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK