Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,5 pct na 874 bodů

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, od minulého pátku index PX stoupl o 1,5 procenta na 874 bodů. Největší růst zaznamenaly akcie pojišťovací skupiny VIG, nejhůře se naopak dařilo cenným papírům výrobce nápojů Stock Spirits, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie přišly o více než dvě procenta.

\"Předposlední týden v září se soustředil na úterní jednání Bank of Japan a především na středeční zasedání americké centrální banky Fed. Tým kolem guvernérky Janet Yellenové sazby dle většinového očekávání nezvýšil. Navíc došlo k uvolnění dlouhodobého pohledu na úrokové sazby, což mělo pozitivní vliv na riziková aktiva. Americké akciové trhy se podívaly na nová maxima, ceny dluhopisů vzrostly a dolar oslabil. Pozitivní nálada se přenesla i do Prahy,\" popsal vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Stock Spirits, která oslabila o 4,4 procenta na 51,8 Kč. U společnosti vyšla informace, že pátý největší akcionář mírně snížil svůj podíl. Investoři to vnímají negativně, protože se obávají, že tento investor může ve svých prodejích pokračovat. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla VIG, jež rostla o 5,1 procenta na 486,7 Kč. U VIG nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace.

Závěr září bude z českého pohledu rozdělen středečním svátkem, kdy bude domácí burza zavřena. Celkově budou investoři sledovat pravidelná makroekonomická data a vyhodnocovat uplynulé zasedání Fedu. \"Očekáváme pokračování mírně pozitivního trendu,\" uvedl analytik.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK