Ropa zlevňuje, Saúdové příští týden dohodu o těžbě nečekají

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně oslabují, odpoledne se ztráty pohybovaly kolem tří procent. Trh reaguje na zprávu agentury Bloomberg, podle které Saúdská Arábie neočekává, že těžařské země během rozhovorů v příštím týdnu dosáhnou dohody o zmrazení produkce ropy.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:30 SELČ pokles o zhruba tři procenta na 46,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala 3,4 procenta a pohybovala se pod hranicí 45 dolarů za barel.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a zástupci některých nečlenských těžařských zemí se mají setkat příští týden v rámci energetické konference v Alžírsku a jednat o situaci na trhu s ropou. Nejmenovaný delegát OPEC ale agentuře Bloomberg řekl, že podle Saúdské Arábie poskytnou tato jednání prostor spíše pro vzájemné konzultace, než aby na nich padlo rozhodnutí o těžebních limitech.

Zdroje agentury Reuters předtím tvrdily, že Saúdská Arábie nabízí snížit svou produkci ropy, pokud Írán přistoupí na to, že svou těžbu zmrazí do konce letošního roku na současné úrovni. Nabídka byla podle zdrojů učiněna tento měsíc a Írán se k ní zatím nevyjádřil.

OPEC a Rusko se snažily uzavřít dohodu o zmrazení těžby již na začátku tohoto roku. Jednání však zkrachovala, protože Írán nechtěl omezovat svou těžbu, dokud se mu nepodaří zvýšit produkci na úroveň před sankcemi, které vůči Íránu v minulých letech uplatňovaly západní země.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 46,20 47,65 New York - Nymex WTI listopad 44,73 46,32

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK