Českému Nestlé loni stagnovaly tržby, zisk vzrostl o třetinu

26.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - České pobočce největšího světového výrobce cukrovinek Nestlé loni stagnovaly tržby na 11,3 miliardy korun. Zisk vzrostl o zhruba třetinu na 370,9 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila ve Sbírce listin. Firemní továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov loni vyrobily cukrovinky za více než 5,6 miliardy korun, což je meziroční snížení o desetinu. Více než polovinu těchto produktů firma vyvezla.

Mezi hlavní prodávané značky firmy patří v Česku Orion, Studentská pečeť, Margot, Kofila, bonbony Bon Pari, Jojo a Lentilky. Společnost vyrábí i potraviny značky Maggi, kávu Nescafé a nápoje Caro či Granko. Část prodejů tvoří potrava pro domácí mazlíčky Purin - Pro Plan či Friskies.

Společnost také uvedla, že veškerý odpad v obou výrobních závodech loni byl buď zrecyklovaný, nebo energeticky využitý.

Firma, která loni zaměstnávala více než 2050 zaměstnanců, je vlastněná švýcarskou mateřskou společností. Loni jí na dividendách vyplatila 285,3 milionu korun, prakticky celý předloňský zisk. O tom, jak se naloží s loňským ziskem, společnost do sestavení účetní uzávěrky nerozhodla.

Celosvětově Nestlé loni klesl čistý zisk o 37 procent na 9,07 miliardy švýcarských franků (222 miliard Kč). Hospodaření ovlivnil silnější kurz švýcarského franku, dřívější prodej podílu ve francouzské kosmetické firmě L\'Oréal a zhodnocení některých aktivit, což ovlivnilo srovnávací základnu z předešlého roku.

Nestlé loni řešilo i některé problémy. Jedním z nich bylo stažení populárních nudlí Maggi z indických obchodů poté, co testy podle tamního úřadu ukázaly nadměrný obsah olova. Další testy nařízené soudem to ale nepotvrdily a nudle se po pěti měsících mohly opět začít prodávat. Za letošní první pololetí zisk firmy v meziročním srovnání klesl o deset procent na 4,10 miliardy švýcarských franků (102 miliard Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK