Akcie v USA i dolar před debatou prezidentských kandidátů klesly

26.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Investoři jsou nervózní před dnešní debatou amerických prezidentských kandidátů Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem. Ztrácely hlavně farmaceutické firmy a banky.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 166,62 bodu, tedy 0,91 procenta, na 18.094,83 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 18,59 bodu, neboli 0,86 procenta, na 2146,10 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 48,26 bodu, čili 0,91 procenta, na 5257,49 bodu.

Boj o Bílý dům měl zatím jen malý vliv na náladu na trhu. To se ale může změnit, pokud dnešní střetnutí prezidentský kandidátů označí jasného vítěze. Do voleb v USA zbývá šest týdnů a současný těsný stav vyvolává nestabilitu v některých odvětvích, jako zdravotní pojištění, výroba léků či průmysl.

Mezi firmy s největšími ztrátami se dnes zařadila farmaceutická společnost Pfizer, která se rozhodla, že se nerozdělí na dvě části. Výrazně ztrácely i akcie Deutsche Bank obchodované v USA, které klesly až o osm procent na nové rekordní minimum a způsobily ztrátu i dalších finančních společností. Pokles německé banky vyvolala zpráva z německých médií, že kancléřka Angela Merkelová vyloučila státní asistenci pro banku. Banka musí zaplatit vysokou pokutu v USA, napsala agentura Reuters.

Nervozita před debatou prezidentských kandidátů v USA způsobila také ztráty dolaru. K poklesu americké měny vůči jenu přispěl také komentář guvernéra japonské centrální banky (BOJ) Haruhika Kurody, který zmírnil spekulace, že BOJ zvažuje snížení nákupu dluhopisů a podpořil názor, že BOJ ponechá v platnosti svoji současnou měnovou politiku, která způsobila posílení jenu.

V závěru obchodování dolar vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 1,1254 USD a k jenu o 0,8 procenta na 100,26 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,6 procenta na 112,84 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK