Datasys otestuje zabezpečení hranic pomocí otřesových čidel

27.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Česká technologická společnost Datasys v pilotním projektu otestuje možnost zabezpečení evropských hranic pomocí geoseismických čidel. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě. Výsledky testovací fáze a další podrobnosti k projektu by firma měla oznámit v prosinci. O nutnosti zabezpečit hranice Evropské unie v souvislosti s migrací hovoří v posledních měsících zástupci řady evropských zemí.

Datasys pro své řešení monitoringu osob nebo vozidel v určitém prostoru používá senzory, které zaregistrují pohyb na základě otřesů podloží. Získaná data ze senzorů se prostřednictvím bezdrátové datové sítě SIGFOX shromažďují v internetovém úložišti. Řešení dokáže data nejen zálohovat, ale i jejich prostřednictvím předpovídat možná bezpečnostní rizika.

Geoseismické senzory dokážou detekovat projíždějící automobil ve vzdálenosti 20 a více metrů, pohyb osob od pěti do 50 metrů od čidla v závislosti na druhu podloží. Technologie se hodí do lesního terénu i kolem objektů. Geoseismické senzory mají výdrž baterií delší než jeden rok.

Síť SIGFOX je využívána primárně pro tzv. internet věcí. Česká republika by měla být touto sítí kompletně pokrytá do konce letošního roku.

Datasys vznikl v roce 1994 a svým současným obchodním obratem kolem 630 milionů Kč a šíří záběru patří mezi přední technologické firmy v ČR. Jeho zákazníky jsou české společnosti z oblasti financí, telekomunikací, zdravotnictví či obchodu a služeb a instituce státní správy. Sídlo společnosti je v Praze a pobočky v Hradci Králové, Plzni a Děčíně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK