Slovenská centrální banka zlepšila odhad letošního růstu HDP

27.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. září (zpravodaj ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Slovenska na letošní rok. Naopak na příští rok výhled zhoršila, když do nové prognózy zahrnula také očekávaný dopad červnového rozhodnutí Británie vystoupit z EU. Novinářům to dnes řekl viceguvernér NBS Ján Tóth.

Na letošní rok NBS předpokládá zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska o 3,5 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 3,3 procenta. V příštím roce ekonomika exportně orientované země pod Tatrami podle centrální banky vzroste o 3,3 procenta ve srovnání s dosavadním odhadem, který počítal s růstem o 3,5 procenta.

\"Vliv takzvaného brexitu by měl začít působit ve druhém pololetí a v plné míře by se měl projevit na HDP v příštím roce,\" uvedl Tóth.

Růst ekonomiky podle NBS podpoří tvorbu nových pracovních míst, byť vývoj by mohly mírně ovlivnit dopady brexitu. Slovenská centrální banka předpokládá, že v roce 2018 míra nezaměstnanosti v zemi dosáhne 8,5 procenta, což by znamenalo návrat k předkrizovým úrovním.

Letošní rok bude patrně posledním, kdy země zaznamená deflaci, ve které je nepřetržitě od konce roku 2014. Zatímco letos by spotřebitelské ceny ještě měly klesnout o půl procenta, v příštím roce už NBS očekává inflaci 1,1 procenta. Návrat k inflaci bude ale pomalejší, než centrální banka dosud očekávala.

Odhad růstu HDP Slovenska na tento rok zvýšilo minulý týden i tamní ministerstvo financí, a to na 3,6 procenta. Úřad současně mírně zhoršil výhled na další tři roky.

Za celý loňský rok slovenská ekonomika vykázala růst o 3,6 procenta. Ve druhém letošním čtvrtletí tempo meziročního růstu HDP zrychlilo na 3,7 procenta ze 3,4 procenta v prvním kvartálu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK