Zdeněk Radil byl odvolán z představenstva Pivovarů Lobkowicz

27.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Dozorčí rada Pivovarů Lobkowicz odvolala z představenstva dlouholetého šéfa pivovaru Zdeňka Radila. V představenstvu skončil 6. září, stojí ve Sbírce listin. Z dozorčí rady koncernu Pivovary Lobkowicz Group (PLG) odešel ke stejnému datu, napsaly pivovary na svůj web. Informaci dnes ČTK potvrdil Pavel Bednář, mluvčí společnosti CEFC, která ve firmě drží většinový podíl.

\"Můžeme potvrdit, že pan Zdeněk Radil v této chvíli není na základě společného rozhodnutí obou akcionářů (CEFC a J&T) členem statutárních orgánů skupiny Pivovary Lobkowicz Group,\" sdělil ČTK Bednář. Důvod neuvedl.

Firma na konci července po vytěsnění minoritních akcionářů stáhla akcie z pražské burzy. Lobkowicz je pátou největší pivovarskou skupinou na českém trhu.

Většinový podíl ve společnosti Lapasan, která nyní akcie PLG vlastní, drží čínská investiční skupina CEFC, deset procent slíbila odkoupit čínská společnost Beijing Er Shang Group. Deset procent akcií Lapasanu držel podle dřívějších informací právě Radil. Podle účetní uzávěrky Lapasanu za loňský rok však zahraniční firmy zvýšily základní kapitál společnosti o 900 milionů korun. Radil tak měl pouze nepatrný zlomek hlasovacích práv.

Pivovary Lobkowicz Group tvoří sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černé Hoře. Mezi hlavní značky patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora a Uherský Brod.

Čínská CEFC letos v ČR například zvýšila podíl v letecké společnosti Travel Service na 49,92 procenta, od konce loňského září měla ve firmě desetinu. Firma získala dále například 60 procent ve fotbalové Slavii, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit. Má také získat 50procentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group a 90procentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK