Do Británie dorazila první dodávka břidlicového plynu z USA

27.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Grangemouth (Británie) 27. září (ČTK) - Do Británie dnes dorazila první dodávka zkapalněného zemního plynu (LNG) z amerických břidlicových ložisek. Náklad pro skotskou rafinerii v Grangemouthu je předzvěstí dalších dodávek břidlicového plynu z USA do Evropy, plánovaných od roku 2018, uvedla agentura Reuters.

Tanker britské petrochemické společnosti Ineos doplul do zálivu Firth of Forth a v Grangemouthu západně od Edinburghu už na něj čekalo slavnostní uvítání. Silné poryvy větru ale plavidlu bránily zakotvit u vykládkového terminálu, proto se tanker vrátil do hlubších vod.

Rafinerie Ineos v Grangemouthu přestává být schopna spoléhat se na dodávky plynu ze Severního moře, břidlicový plyn proto pokládá za významný budoucí zdroj. Bez něj by tento závod musel ukončit provoz a s tím by zaniklo zhruba 10.000 pracovních míst, řekl zakladatel firmy a předseda její správní rady Jim Ratcliffe.

Skotská vláda loni uvalila na těžbu břidlicového plynu metodou takzvaného frakování moratorium a proti této těžbě vystupují dlouhodobě zelení aktivisté. Nové odvětví má ale plnou podporu Londýna a vlády Theresy Mayové a na některých místech v severní Anglii se už chystá těžba.

Společnost Ineos postavila v Grangemouthu dovozní terminál v rámci projektu o nákladech 450 milionů liber (14 miliard Kč). Dovážený etan se bude v rafinerii přepracovávat na etylen, který se používá v celé řadě výrobků. Ineos rovněž plánuje vybudovat kolem Grangemouthu novou průmyslovou zónu, která umožní i jiných producentům využívat přístupu k levnému americkému plynu.

Ze Spojených států vyplula první vývozní zásilka LNG z břidlicových ložisek letos v únoru, dodávka směřovala brazilské společnosti Petrobras. Ještě v minulém desetiletí se čekalo, že Spojené státy se stanou velkým dovozcem LNG, takzvaná \"břidlicová revoluce\" ale díky inovacím v těžbě zpřístupnila rozsáhlá naleziště suroviny a těžařské firmy začaly budovat vývozní terminály.

Díky zdrojům z břidlic Spojené státy prudce zvýšily také těžbu ropy a na konci loňského roku Kongres zrušil dlouholetý zákaz jejího vývozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK