Ceny ropy ztratily pondělní zisky, v OPEC přetrvávají rozpory

27.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 27. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes ztratily většinu pondělních více než tříprocentních přírůstků. Vyhlídky na dohodu světových producentů o omezení těžby a zmírnění vysokého přetlaku nabídky na trhu slábnou, protože se nedaří překlenout rozdíly v postojích Saúdské Arábie a Íránu.

Cena severomořské ropy Brent v 16:35 SELČ klesla o 2,8 procenta na 46,08 dolaru za barel po pondělním zisku 3,2 procenta. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 2,7 procenta na 44,65 USD za barel.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a zástupci některých nečlenských těžařských zemí neoficiálně jednají v rámci energetické konference v Alžírsku. Investoři si od jednání slibovali dohodu o zmrazení, případně omezení těžby ropy, tyto naděje však berou zasvé.

Zdroje agentury Reuters řekly, že Saúdská Arábie nabídla snížení své těžby, pokud Írán slíbí, že svou produkci zmrazí. Teherán však dal najevo, že zatím k žádné dohodě nepřistoupí, a označil nynější schůzku pouze za poradní.

\"Vyjádření z Alžírska jsou v ostrém rozporu se skutečností. Všechno ukazuje na pokračování nynější situace s dodávkami, to znamená na přetrvání nadprodukce,\" uvedli analytici Commerzbank.

Investiční banka Goldman Sachs snížila odhad ceny WTI ve čtvrtém čtvrtletí na 43 dolarů za barel z rozpětí 45-50 USD. Předpověděla přitom, že dodávky na světový trh budou na konci roku překračovat poptávku o 400.000 barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 46,08 47,35 New York - Nymex WTI listopad 44,65 45,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK