V kakau z Penny a Lidlu bylo příliš mnoho mléka jako alergenu

27.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. září (ČTK) - V instantním kakau Penny Cho Quick z Penny Marketu a v nápoji Johny Cacao Instant Drink z Lidlu bylo výrazně více mléka jako alergenu, než připouštějí normy, uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Výrobci alergen na obalu neuvedli, a proto inspekce prodejcům nařídila, aby okamžitě výrobky stáhli z prodeje, uvedl dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Mléčné bílkoviny může být v potravině jako alergenu maximálně 25 miligramů na kilogram. V kakau z Penny, které má trvanlivost do září příštího roku, byla hranice překročená téměř stokrát. Přesně v něm bylo 2478 miligramů, instantní nápoj byl vyroben v Polsku. V kakaovém nápoji z Lidlu to bylo 454 miligramů, trvanlivost dané šarže je do dubna 2017 a výrobce nebyl na obale uvedený.

\"Nevědomá konzumace alergenů přitom může způsobit vážné zdravotní komplikace,\" zdůraznil Kopřiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK