Kanadská vláda schválila obří projekt na LNG

28.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 28. září (ČTK) - Kanadská vláda schválila výstavbu obřího projektu na zkapalněný zemní plyn v hodnotě 27 miliard USD, navzdory obavám o dopad na ovzduší a přírodu.

Toronto 28. září (ČTK) - Kanadská vláda schválila obří projekt zkapalněného zemního plynu (LNG), který bude stát na severozápadním pobřeží Kanady. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Schválení kontraktu za 27 miliard USD (651 miliard Kč) přichází navzdory obavám, že projekt zvýší emise skleníkových plynů a ohrozí prostředí důležité pro lososy.

Je to první rozhodnutí, které v oblasti velkých energetických projektů kanadská vláda učinila pod vedením premiéra Justina Trudeaua. Vláda však projekt schválila se 190 podmínkami, které se týkají mimo jiné ochrany životního prostředí a ryb.

Projekt, který plánuje skupina pod vedením malajsijské ropné a plynárenské společnosti Petronas, počítá s roční dodávkou 19 milionů tun zkapalněného zemního plynu na trhy v Asii. Jeho součástí je také závod na zkapalnění plynu a vývozní terminál.

I když projekt získal souhlas kanadské vlády, neznamená to, že musí být i dokončen. Mnoho analytiků je skeptických vzhledem k současným nízkým cenám zemního plynu. Projekt byl původně představen v roce 2013. Petronas a jeho partneři nyní ještě musejí učinit závěrečné rozhodnutí o investici, firma se přitom v poslední době snaží své výdaje kvůli poklesu cen komodit a ekonomickému zpomalení v Malajsii spíše omezovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK