EU musí zrychlit tempo digitalizace, míní Merkelová a Hollande

28.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. září (zpravodaj ČTK) - Evropská unie musí zrychlit tempo digitalizace a rozšiřování vysokorychlostního internetu, shodli se dnes v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker před společným jednáním s představiteli největších evropských firem poznamenal, že digitalizace evropskému hospodářství přinese stovky miliard eur ročně.

\"Je to téma, které je velmi sexy, protože když vytvoříme společný digitální trh, přinese to růst ekonomiky v objemu asi 415 miliard eur (11,2 bilionu Kč) ročně,\" je přesvědčen Juncker.

\"Jde o konkurenceschopnost našeho kontinentu, Evropské unie, jde o pracovní místa, která obstojí i v budoucnosti,\" poznamenala Merkelová. Ta zdůraznila význam zprovoznění nejmodernější 5G sítě, která poskytuje bezdrátové připojení páté generace.

O tom hovořil i Hollande, podle něhož je digitalizace jednou z priorit francouzské vlády v posledních letech. \"Během dnešní schůzky chceme formalizovat to, co se dá nazvat výzvami evropského digitálního hospodářství,\" uvedl francouzský prezident, který by si přál, aby v Evropě vznikalo více start-upů.

Vedle ekonomických témat budou dnes politici a podnikatelé podle kancléřky mluvit rovněž o aktuální situaci v Evropské unii a o odchodu Británie z osmadvacítky. Hollande v tomto kontextu poznamenal, že unijní země čekají na Británii, až zahájí rozhovory o vystoupení. I nadále s ní chce mít dobré vztahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK