Akcie v USA díky prudkému růstu cen ropy mírně zpevnily

28.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Americké akciové trhy dnes opět zpevnily, přestože na ně vyvíjí tlak nervozita před listopadovými prezidentskými volbami. Wall Street povzbudil prudký růst cen ropy po zprávách o nečekané dohodě ropného kartelu OPEC na snížení těžby.

Dow Jonesův index přidal 0,61 procenta a uzavřel na 18.339,24 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 0,53 procenta na 2171,37 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel na 5318,55 bodu se ziskem 0,24 procenta.

Ceny ropy získaly více než pět procent po zprávách, že OPEC se dohodl na novém těžebním limitu, který je podstatně pod aktuální produkcí. Index akcií energetického sektoru díky tomu vzrostl o čtyři procenta a zažil nejsilnější růst od ledna.

Investoři celé měsíce prezidentské volby víceméně ignorovali. Po pondělní první televizní debatě kandidátů obou stran se však úvahy o možném výsledku začaly do obchodování zřetelně promítat, řekli analytici agentuře Reuters.

Na devizovém trhu dnes dolar mírně zpevnil vůči euru a japonskému jenu. Devizový trh ale čeká na nové údaje z ekonomiky, aby získal lepší představu ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA, protože šéfka centrální banky (Fed) Janet Yellenová k výhledu ekonomiky a sazeb ve svém vystoupení nic neřekla. Ztráty eura zmírnil ústup obav o zdraví evropských bank.

Euro v závěru ztrácelo 0,1 procenta na zhruba 1,1210 USD. Dolar vůči japonskému jenu naopak 0,2 procenta získával a pohyboval se v blízkosti 100,65 JPY. Index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti měn, zůstal beze změny blízko 95,42 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK