Ministři dopravy a financí představí plán výstavby silniční sítě

29.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) dnes spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) představí plán výstavby a financování dálniční a silniční sítě v roce 2017. Návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok je o 16 miliard korun vyšší než letošních zhruba 66 miliard korun. Rozpočet ale nepočítá s příspěvkem na opravy krajských silnic, což kritizují krajské samosprávy i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Problematickým bodem silniční výstavby jsou nyní posudky vlivu staveb na životní prostředí (EIA), které u projektů za zhruba 130 miliard korun neuznává Brusel, protože posudky vznikly podle starého zákona z doby před vstupem ČR do Evropské unie. Ministerstvo dopravy se ale domluvilo s Evropskou komisí na desítce zásadních staveb, u kterých bude nový proces EIA stačit ve zkrácené podobě. Ťok už dříve uvedl, že na tyto stavby jsou vyčleněny peníze a měly by se začít stavět během příštího roku.

Stát prostřednictvím fondu dopravy platí výstavbu a opravy dálnic a silnic první třídy. O silnice nižších tříd se starají kraje a obce. V loňském a letošním roce ale měl SFDI v rozpočtu na krajské silnice dohromady 7,4 miliardy korun. Sobotka v úterý dopisem vyzval Ťoka, aby stát na silnice druhých a třetích tříd přispěl i příští rok, zvlášť když je navrhovaný rozpočet fondu dopravy vyšší než letos.

Podle ministerstva dopravy je téma příspěvku krajům na silnice možné otevřít, pokud bude resort dopravy dobře hospodařit a peníze zbudou. Kritiku odmítá jako součást předvolebního boje. Rozpočet na příští rok je podle ministerstva dopravy v tuto chvíli uzavřený. Sobotka ale koncem minulého týdne uvedl, že vláda se při projednávání rozpočtu fondu dopravy k financování oprav krajských silnic ještě vrátí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK