Počet nezaměstnaných v Německu v září mírně vzrostl

29.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. září (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v září podle sezoně přepočtených údajů vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 1000 na 2,68 milionu. Míra nezaměstnanosti zůstala na 6,1 procenta, což je nejnižší údaj od znovusjednocení Německa v roce 1990. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak snížení počtu nezaměstnaných o 5000. V srpnu počet nezaměstnaných klesl o 6000.

V západní části země počet nezaměstnaných rostl. Na východě naopak klesl.

Úřad práce dodal, že uchazeči mají v současnosti nejlepší šance na pracovním trhu. Německé firmy měly v září tolik volných míst jako málokdy předtím.

Podle sezonně neupravených údajů však počet nezaměstnaných oproti předchozímu měsíci klesl, a to o téměř 77.000 na 2,608 milionu. Meziročně byl počet lidí bez práce nižší o 100.000. Míra nezaměstnanosti pak klesla o 0,2 procentního bodu na 5,9 procenta.

Pokles sezonně neupravených údajů způsobuje několik faktorů. Absolventi škol nacházejí často práci až po letních prázdninách. Mnoho továren také kvůli dovoleným v létě omezuje výrobu a začíná nabírat nové zaměstnance až koncem léta, napsala agentura DPA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK