Německá Commerzbank propustí pětinu zaměstnanců

29.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 29. září (ČTK) - Druhá největší banka v Německu Commerzbank zruší 9600 pracovních míst, což představuje zhruba 20 procent celkové pracovní síly, sloučí divize a za letošní rok nevyplatí dividendu. Opatření jsou součástí plánu restrukturalizace společnosti, jehož cílem je zlepšit ziskovost banky, uvádí se v dnešním prohlášení.

Náklady na restrukturalizaci by měly dosáhnout 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy Kč) a ve třetím čtvrtletí banka zaúčtuje mimořádnou ztrátu 700 milionů eur. Banka restrukturalizací reaguje na slabou ziskovost v době nízkých úrokových sazeb a na slabší aktivitu klientů.

Kromě propouštění se firma chystá také najímat zaměstnance v oblastech, kde její podnikání roste. Chtěla by přijmout 2300 nových zaměstnanců. Celkem má banka 45.000 zaměstnanců.

Kvůli nákladům na restrukturalizaci se banka prozatím rozhodla zastavit výplatu dividendy, aby si udržela zisk. Banka loni vyplatila dividendu poprvé od své záchrany z peněz daňových poplatníků v roce 2008. Dividenda činila 20 eurocentů na akcii. Původně Commerzbank plánovala výplatu dividendy i za letošní rok.

V Commerzbank stále vlastní podíl stát. Banka plánuje poskytnout investorům detailnější informace o nové strategii 4. října, napsala agentura Bloomberg.

Commerzbank v prvním pololetí hospodařila s čistým ziskem 372 milionů eur (10,1 miliardy Kč), což je meziroční propad o více než 40 procent. Banka počítá s výrazným poklesem zisku i za celý rok.

Commerzbank od roku 1992 působí také na českém trhu, kde se orientuje především na velké a střední podniky. V listopadu 2007 zahájila v Česku provoz její nízkonákladová pobočka mBank.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK