Intervence ČNB pokračují, skončí nejdříve ve 2. čtvrtletí 2017

29.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň dnes rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Rada dnes navíc uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Jako pravděpodobné přitom vidí ukončení režimu intervencí v polovině roku 2017.

\"Máme již mnohem větší jistotu, jak se blížíme k těm diskutovaným horizontům, že se nic zásadního nestane. A tak jsme ten závazek posunuli o jedno čtvrtletí. Neuvažujeme tak o možném scénáři, že bychom předsunuli ten exit do prvního čtvrtletí. To je po dnešním rozhodnutí vyloučeno,\" uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera je ovšem otázkou, zda dnešní krok ČNB bude z pohledu snížení spekulací na posílení koruny ze strany investorů účinný. \"Trh totiž nespekuloval proto, že by očekával exit konkrétně v 1. čtvrtletí 2017, ale proto, že se termín exitu již začal jasněji přibližovat a nacházel se v jednoletém horizontu. To po dnešním jednání však platí o to více,\" uvedl.

Podle ekonomů bude záviset konec kurzového závazku také na politice Evropské centrální banky. Mohla by totiž posunout termín na ukončení programu výkupu cenných papírů.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce letošního července intervenovala za zhruba 563 miliard korun.

Dnešního zasedání bankovní rady se zúčastnili čtyři ze sedmi členů rady. Na jednání nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl a členové bankovní rady Pavel Řežábek a Vojtěch Benda.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK