Akcie v USA klesly kvůli Applu a obavám o Deutsche Bank

29.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. září (ČTK) - Americké akciové trhy v dnešním rozkolísaném obchodování po dvou dnech růstu výrazně oslabily a jejich hlavní indexy ztratily zhruba jedno procento. Dolů je stáhl pokles akcií technologického gigantu Apple a velkých bank, jejichž ceny srážely obavy o zdraví německé Deutsche Bank.

Dow Jonesův index klesl o 1,07 procenta na 18.143,45 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 0,93 procenta na 2151,13 bodu, zatímco index trhu Nasdaq uzavřel s identickou ztrátou na 5269,15 bodu.

Akcie Applu klesly o 1,4 procenta. Investoři reagovali na to, že analytici banky Barclays snížili cílovou úroveň tohoto titulu.

Přes jedno procento ztratily také akcie bank Wells Fargo, Citigroup a JPMorgan Chase po propadu akcií Deutsche Bank na nové rekordní minimum. Objevily se zprávy, že některé hedgeové fondy stahují z Deutsche Bank hotovostní přebytky v obavách z potíží banky kvůli hrozbě vysoké pokuty v USA.

\"Trhy po několika dost dobrých dnech o krok ustoupily,\" řekl agentuře Reuters Paul Nolte z chicagské investiční společnosti Kingsview Asset Management. \"Je konec čtvrtletí, takže lidé na trhu upravují pozice,\" dodal.

Na devizových trzích vystoupil americký dolar vůči japonskému jenu na osmidenní maximum. Nečekaná dohoda kartelu OPEC na omezení těžby ropy investory přiměla k odklonu od bezpečných měn a k přesunu k rizikovějším aktivům.

Dolar proti jenu v závěru dne posílil o 0,4 procenta na 101,08 JPY a předtím se vyhoupl až na 101,84 JPY. Euro k japonské měně získalo 0,4 procenta na 113,38 JPY, zatímco euro k dolaru zůstalo beze změny na 1,1216 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK