Český Avast dokončil akvizici nizozemské firmy AVG Technologies

30.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Český výrobce bezpečnostního softwaru Avast Software dnes získal majoritní podíl v nizozemské konkurenční společnosti AVG Technologies, a dokončil tím proces převzetí. Od 3. října budou obě společnosti spravovány jako jedna firma s letošními předpokládanými tržbami přesahujícími 700 milionů USD (asi 16,8 miliardy korun). Do jejího čela byl jmenován dosavadní generální ředitel Avastu Vincent Steckler. Firma to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.

\"Nový Avast má více než 400 milionů zákazníků, pokrývá více než 40 procent domácích počítačů po celém světě s výjimkou Číny, což představuje největší uživatelskou základnu na světě v oblasti zabezpečení osobních počítačů,\" uvedl Steckler. Dodal, že kdyby uživatelé firmy tvořili stát, byl by třetí nejlidnatější zemí světa. Největším trhem společnosti jsou Spojené státy s 58 miliony uživatelů.

Podle Stecklera bude převážná část manažerského a vývojářského týmu v České republice. \"Nový\" Avast by měl být ještě více český, dodal. Plánuje proto vrátit některé aktivity AVG Technologies do Česka.

Společnost AVG vznikla stejně jako Avast v České republice. V současnosti sídlí v Amsterodamu a s jejími akciemi se obchoduje na newyorské burze. Na převzetí AVG Technologies za 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard Kč) se Avast dohodl letos v červenci.

Avast také oznámil, že zahájil navazující nabídku odkupu akcií jako příležitost pro ty akcionáře AVG, kteří se dosud do odkupu nezapojili. Nabídka vyprší 14. října. Avast plánuje dobrovolné stažení akcií AVG Technologies z newyorské burzy ihned po skončení navazující nabídky odkupu akcií.

Avast si od transakce slibuje především větší záběr, technologickou hloubku a otevření nových trhů. Avast dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Převzetí AVG by mělo posílit pozici firmy na rozvíjejících se trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK