OPEC zvýšil v září těžbu na rekordních 33,60 milionu barelů denně

30.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Členské země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšily v září svou celkovou těžbu na nový rekord. Dnešní zpráva agentury Reuters, založená na údajích z přepravy a informacích zdrojů z ropného odvětví, odhadla zářijovou produkci na 33,60 milionu barelů denně proti srpnové dosud rekordní úrovni 33,53 milionu.

O růst těžby se zasloužil Irák zvýšením vývozu severní cestou, a také Libye, která znovu otevřela některé ropné terminály. Saúdská Arábie, která je největším producentem v rámci kartelu, naopak těžbu ze srpnového maxima nepatrně snížila.

OPEC se ve středu nečekaně dohodl na snížení těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Půjde o první snížení těžby za osm let. Podrobnosti, včetně kvót pro jednotlivé členy, chce kartel dojednat na svém listopadovém zasedání.

Zářijový nárůst produkce může posílit skepsi ohledně schopnosti organizace rozdělit celkový limit mezi členy. Ceny ropy hned po rozhodnutí prudce vzrostly, poté ale vzestup zastavily a zůstaly pod hranicí 50 dolarů za barel.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Ještě v první polovině roku 2014 výrazně přesahovaly 100 dolarů za barel. Pak ale OPEC pod vedením Rijádu zahájil politiku zvyšování produkce a záměrného tlaku na pokles cen v naději, že tím vytlačí z trhu nové producenty s vyššími náklady, zejména těžaře ropy z amerických břidlicových zdrojů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK