Analytici: Stavebnictví klesá kvůli nedostatku nových zakázek

07.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Nedostatek nových zakázek a vysoká srovnávací základna z loňského roku jsou hlavními příčinami propadu stavební výroby. Shodli se na tom analytici a odborníci oslovení dnes ČTK. Loňský růst byl způsoben dočerpáváním evropských peněz z programového období 2007 - 2013. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavebnictví od ledna do konce srpna meziročně propadlo o 10,2 procenta, inženýrské stavitelství dokonce o 15,6 procenta. V samotném srpnu stavebnictví zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta z 16,3 procenta v červenci, kdy stavební produkce klesala nejrychleji od března 2013.

\"Jestliže průmysl se podle očekávání může chlubit silným růstem, stavebnictví nepřekvapilo dalším výrazným propadem. Ani v srpnu se nepodařilo zvrátit dosud velmi negativní trend stavební výroby, která strádá nedostatkem nových zakázek. Loňský boom odvál čas s tím, jak se vyčerpaly dříve nevyužité peníze z EU,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Nyní je podle něj nový balík peněz z Unie sice opět na stole, ale není ho za co rozdělit.

Podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce stojí za poklesem stavebnictví také nesmyslně složitý proces povolování nových staveb, který je podle něj nejsložitější v celé Evropské unii. \"Negativní čísla ze stavebnictví reportuje ČSÚ každý měsíc, přesto to nikoho nevzrušuje. Vláda před volbami rozhazuje peníze takřka každému, kdo si o ně řekne. Na významný sektor, který se na HDP země podílí zhruba šesti procenty, však stále zapomíná,\" doplnil Korec.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda připomněl, že úroveň stavebnictví je stále hluboko pod úrovní předkrizového roku 2008, podle ČSÚ téměř o pětinu. \"Za letošním prudkým poklesem stojí nejen útlum čerpání z rozpočtu EU, ale také tíživé dopady unijní regulatoriky EIA, tedy posuzování dopadů staveb na životní prostředí. To zpomaluje realizaci řady stavebních projektů,\" sdělil Kovanda.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše je současná situace dlouhodobě neudržitelná, poškozuje českou ekonomiku a její konkurenceschopnost. \"Do budoucích měsíců nás rozhodně nečeká žádné velké překvapení, které by posunulo české stavebnictví k lepším výsledkům,\" dodal Matyáš. Letos počítá s meziročním poklesem o tři až pět procent. Podle průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jež v srpnu oslovila více než stovku stavebních firem v Česku, stavebnictví klesne letos o jedno procento. V příštím roce by mělo o 3,1 procenta vzrůst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK