Kulczyk by se mohl ucházet o východoevropské pivovary SABMilleru

11.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 11. října (ČTK) - Polský miliardář Sebastian Kulczyk by mohl využít části příjmů z prodeje svého podílu v mezinárodní pivovarnické skupině SABMiller k nákupům pivovarů této společnosti ve střední a východní Evropě. Kulczyk to dnes řekl agentuře Reuters, a potvrdil tím zprávy polského tisku z minulého měsíce. Mezi prodávaný majetek SABMilleru patří i Plzeňský Prazdroj.

Prodej aktivit SABMilleru v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí podmínek pro převzetí podniku společností Anheuser-Busch InBev. Kromě Prazdroje zahrnují aktivity určené k prodeji i polské značky Tyskie a Lech, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský Ursus. Jejich celkovou hodnotu analytici odhadují až na sedm miliard eur (189 miliard Kč). Skupina by jejich prodej měla zahájit koncem tohoto měsíce.

Společnost Kulczyk Investments měla v SABMilleru podíl 1,5 procenta a z jeho prodeje dostane v těchto dnech přes miliardu liber (asi 30 miliard Kč). Kulczyk, který žije v Londýně, vlastní firmu se svou sestrou Dominikou.

Na otázku, zda by měl zájem o aktiva SABMilleru v oblasti východní Evropy, Kulczyk řekl: \"Byl by to krásný příběh, kdyby naše investice oběhly celý kruh a vrátily se zpět... Ta aktiva známe, protože jsme je vybudovali. Známe jejich management, známe jejich trh.\"

Sebastianův otec Jan, který loni zemřel, začal v 90. letech investovat právě do pivovarů. Koupil od státu několik polských pivovarů a přizval jako partnera jihoafrickou SAB, která se později spojila s americkou společností Miller do světového kolosu. \"Myslím, že otec by byl pyšný. Bylo by to skvělé vyvrcholení našich investic do piva,\" řekl Kulczyk. Podle něj by jeho firma byla pro globální investiční firmy v boji o tato aktiva \"partnerem snů\".

Kulczyk by měl v aukci pivovarů SABMilleru silnou konkurenci v řadě světových producentů piva a velkých investičních společností. Mezi možné zájemce patří například investiční fondy Advent International, KKR, BC Partners, CVC a Mid Europa Partners. Potenciálními uchazeči jsou i čínská společnost China Resources Enterprises, japonské pivovary Asahi a Kirin nebo české investiční skupiny R2G a J&T.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK