Pojišťovny odhalily podvody za víc než miliardu, meziročně více

12.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Pojišťovny odhalily za tři čtvrtletí pojistné podvody za více než miliardu korun, meziročně opět více. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Největší škody páchají organizované zločinecké skupiny. Nejčastěji je to v pojištění vozidel, například při fingování krádeží, ale stále častěji také v životním či dokonce cestovním pojištění.

 

Za tři čtvrtletí 2016 odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 405 milionů korun, což je o 44 milionů více než ve stejném období loni. \"V praxi platí, že pouze menšina pojistných podvodů je od začátku promyšleným činem. Lidé si většinou nesjednávají pojištění s úmyslem spáchat pojistný podvod,\" řekl ČTK ředitel útvaru vyšetřování ČP Michael Maierl. O promyšlené činy jde podle něj u zločineckých skupin, které páchají organizovanou trestnou činnost. Těch sice není tolik, ale zase se to týká velkých objemů peněz.

Specialisté Allianz od ledna do konce září prověřovali přes 2000 podezřelých případů a odhalili pojistné podvody za 243 milionů korun. Loni tato částka za stejné období dosáhla 207 milionů Kč. Nejčastěji lidé podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka podvádí s motorovými vozidly, s odpovědnostním pojištěním a v poslední době se objevují také případy v oblasti životního pojištění, kdy klientům často asistují lékaři.

Za devět měsíců 2016 specialisté Kooperativy odhalili přes 670 pojistných podvodů a uchráněná hodnota přesáhla 170 milionů Kč. Za stejné období loni to bylo 516 případů za 140 milionů korun. Nejvíce pojistných podvodů generovalo životní a úrazové pojištění, celkem přes 420 případů. Většinu z nich má na svědomí organizovaná skupina, která se na podvody v těchto pojištění specializovala, a jež působila hlavně v Ústeckém a Olomouckém kraji, vysvětlil vedoucí bezpečnostního odboru v Kooperativě Vojtěch Stavný.

Kooperativa odhalila i několik desítek případů v cestovním pojištění, kde klienti předložili falešné doklady za neprovedené ošetření nebo dokonce operace. \"Šlo o případy zejména z Egypta, kde skupina podnikavců \'vytvořila\' imaginární zdravotní zařízení, které vydávalo falešná potvrzení o zdravotních potížích našich klientů. Ti se pak snažili získat pojistné plnění. Šetřením jsme zjistili, že žádné takové zařízení v Egyptě neexistuje,\" odhalil letní zkušenost Stavný.

Odborníci České podnikatelské pojišťovny prošetřili ve třetím čtvrtletí téměř 900 případů s podezřením na pojistný podvod a svou domněnku potvrdili v 540 případech. Na nevyplaceném pojistném plnění uchránili 30 milionů Kč, uvedl vedoucí oddělení vyšetřování Aleš Haisl. Začalo podle něj přibývat fingovaných krádeží. Scénář se prakticky ve všech případech opakuje, majitel odjede se svým pojištěným autem do zahraničí, aby následně nahlásil jeho zmizení. Často jde o vozy vyšší cenové třídy, například značky BMW či Mercedes.

Detektivové Generali odhalili během devíti měsíců 2016 pojistné podvody za 32 milionů Kč. Počet prokázaných podvodů je vyšší než před rokem. Znepokojivý je podle mluvčího Jiřího Cívky osminásobný růst podvodů v pojištění osob. Více než polovina pojistných podvodů byla letos spáchána v Praze. \"Nelichotivý účet hlavního města ovlivňuje vysoká koncentrace obyvatel a s ní související anonymita, dodal Cívka.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Filip Dušek mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK