Podle Sobotky je potřeba pokračovat v tlaku na růst mezd v ČR

13.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes podpořil snahu všech odborů směřující ke zvyšování mezd a platů. Je podle něj nezbytné pokračovat v tlaku na jejich růst, protože v České republice jsou odměny za práci stále nízké. Sobotka to novinářům řekl na tiskové konferenci poté, co promluvil k delegátům sjezdu Odborového svazu dopravy.

Sobotkovo vystoupení se kvůli přání odborů odehrálo stejně jako zbytek sjezdu za zavřenými dveřmi, premiér ale později řekl, že před odboráři hovořil o obecné podpoře jejich požadavků na zvýšení mezd a platů. \"Je to nezbytné, máme nízké mzdy, nízké platy, je třeba zvyšovat motivaci lidí pracovat,\" řekl Sobotka novinářům.

V odměňování by podle Sobotky měly být zohledněny také náklady na dojíždění do zaměstnání. \"Je důležité, aby životní úroveň těch, kteří pracují, byla výrazně vyšší než životní úroveň těch, kteří se práci z různých důvodů vyhýbají,\" řekl Sobotka. Firmy mají podle něj výrazné zisky, které by měly investovat do lidí. V současnosti je velmi často vyvážejí do zahraničí, řekl.

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v posledních týdnech rozhodla o zvýšení minimální mzdy na 11.000 korun, navýšila také platy učitelům a ostatním zaměstnancům ve školství, zdravotníkům, úředníkům, policistům, vojákům, celníkům a dalším zaměstnancům státu. Kabinet se také shodl na valorizaci penzí na nejvyšší úrovni, které může dosáhnout bez souhlasu Parlamentu. Opozice či prezident Miloš Zeman v té souvislosti hovořili o \"dárečcích\" před krajskými volbami, které se konaly v závěru minulého týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK