Americké akcie stouply díky energetickým a finančním podnikům

19.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. října (ČTK) - Americké akcie dnes podruhé za sebou posílily. Energetické společnosti těžily z výrazného růstu cen ropy, zatímco finanční sektor byl podpořen příznivými hospodářskými výsledky banky Morgan Stanley.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,22 procenta a uzavřel na 18.202,62 bodu. Širší index S&P 500 stoupl rovněž o 0,22 procenta a obchodování zakončil na 2144,29 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,05 procenta na 5246,41 bodu.

Cena akcií banky Morgan Stanley stoupla téměř o dvě procenta poté, co její čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil si připsaly zhruba půl procenta. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se dnes vyšplhala až na 15měsíční maximum po zprávě o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech.

Na devizovém trhu dnes euro mírně oslabilo vůči americkému dolaru, pozornost trhu se soustředí na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Investory zajímá, zda šéf ECB Mario Draghi naznačí, kdy začne banka omezovat program nákupu dluhopisů.

V závěru obchodování v New Yorku si jednotná evropská měna vůči dolaru odepisovala zhruba 0,1 procenta a nacházela se těsně pod 1,1 USD. Podle zdrojů agentury Reuters obeznámených se situací by ECB mohla diskutovat o technických změnách v programu nákupu dluhopisů, konečné rozhodnutí by prý ale mohla odložit až na prosinec.

ECB zahájila nákupy dluhopisů loni v březnu, aby tak podpořila hospodářský růst a inflaci. Letos v březnu měsíční objem programu zvýšila na 80 miliard eur (2,2 bilionu Kč) z původních 60 miliard eur. Program hodlá ukončit nejdříve v březnu příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK