Firmy letos podle šetření svazu zvýší mzdy průměrně o 2,7 pct.

20.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře v ČR, jejíž jádro tvoří průmyslové podniky, by se v letošním roce měly v průměru zvednout o 2,7 procenta. Vyplývá to z šetření mezi 169 členskými nefinančními podniky, které uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy (SP) společně s Českou národní bankou. O výsledku dnes zástupci svazu informovali na tiskové konferenci. Ve stejném průzkumu z počátku letošního roku firmy očekávaly letošní růst mezd o 2,4 procenta.

\"V růstu očekávání se odráží pozitivní ekonomické výsledky a zároveň se v tom odráží tlak na růst mezd v rámci boje o pracovníky, kterých je nedostatek,\" uvedl ředitel sekce hospodářské politiky SP Bohuslav Čížek.

Příští rok by měly mzdy v podnicích podle průzkumu stoupnout o 2,1 procenta. Svaz ale upozornil, že konečná hodnota meziročního růstu mezd bude příští rok zřejmě vyšší. Důvodem je růst minimální mzdy a mezd na ní navázaných, vyplácení prémií a pokračující stabilizace na trhu práce i růst platů ve veřejné správě.

Z šetření dále vyplývá, že ještě letos plánuje nábor nových zaměstnanců relativně malý počet firem. Důvodem je vysoká zaměstnanost a nedostatek lidí na trhu práce.

Celkově ale podle průzkumu zůstávají firmy optimistické a v následujících šesti měsících téměř třetina z nich očekává nárůst zakázek, téměř dvě třetiny čekají stejný objem zakázek. Dobrý stav průmyslu potvrzuje i to, že velká část firem chce pokračovat v investicích.

Kvalita podnikatelského prostředí se ovšem podle zaměstnavatelů za poslední rok nezlepšila. V řadě případů firmy dokonce poukazují na zhoršení podmínek. Jde například o úroveň byrokracie nebo dopravní infrastruktury. \"Obrázek podnikatelského prostředí je z pohledu podnikatelů v ČR převážně negativní. Upozorňují na přetrvávající byrokracii, kvalitu legislativy, špatnou dopravní infrastrukturu,\" uvedl viceprezident SP Radek Špicar.

Šetření provádí svaz a ČNB od roku 2011. Dodnes se uskutečnilo 22 šetření.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK