ECB nechala sazby a nákupy dluhopisů beze změny

20.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 20. října (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala své základní úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k úpravě programu nákupu cenných papírů. Finanční trhy budou čekat, zda šéf banky Mario Draghi na následné tiskové konferenci připraví půdu pro další kroky v uvolňování měnové politiky.

Základní úroková sazba ECB je nyní na nule. Depozitní sazba činí minus 0,4 procenta, což znamená, že komerční banky musejí za uložení svých peněz u ECB platit.

ECB svůj program nákupu cenných papírů letos v březnu zvýšila na 80 miliard eur (2,2 bilionu Kč) měsíčně z předchozích 60 miliard eur měsíčně. Již loni v prosinci program prodloužila o půl roku do konce března 2017 a trhy čekají, že na konci roku oznámí jeho nové prodloužení.

Meziroční inflace v eurozóně zrychlila v září na 0,4 procenta ze srpnových 0,2 procenta. Inflace však nadále hluboce zaostává za cílem ECB mít inflaci dlouhodobě těsně pod dvěma procenty.

Evropská centrální banka (ECB) v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila hospodářský růst a zvýšila inflaci, která se už delší dobu pohybuje kolem nuly. Její kroky ale zatím žádoucí zrychlení růstu a výraznější zvýšení inflace nepřinesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK