Unipetrolu ve čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk i tržby

20.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Petrochemickému holdingu Unipetrol ve třetím čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk i tržby. Firma dnes oznámila, že se její čistý zisk meziročně snížil o 1,39 miliardy na 722 milionů korun, tržby klesly o 22 procent na 23,11 miliardy korun. Za důvod poklesu společnost označila nízké ceny ropy a meziročně nižší prodeje produktů způsobené odstávkami jejích rafinérií.

Pozitivně naopak výsledky ovlivnilo další pojistné plnění, které firma získala od pojišťoven v souvislosti s odškodněním loňské havárie etylenové jednotky v Záluží u Litvínova. Unipetrol v pondělí oznámil, že do výsledků zaúčtuje platby od pojišťoven 90 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).

Analytik BH Securities Martin Vlček uvedl, že výsledky jsou kvůli neobvykle nízké úrovni produkce firmy i jednorázovým položkám z příjmů z pojistného zkreslené. Podobné to bude ještě u čísel za příští čtvrtletí. \"Obavou do budoucna zůstávají nízké petrochemické marže, i když se cena ropy v posledních týdnech značně zvýšila,\" dodal.

Čistý zisk a tržby klesly firmě meziročně i za celých devět měsíců. Čistý zisk za období činil 3,8 miliardy korun, což je meziročně o 3,28 miliardy méně. Tržby se snížily o 29 procent na 61,347 miliardy.

Výrobu na etylenové jednotce v Záluží obnovil Unipetrol v minulých dnech. Podle generálního ředitele společnosti Andrzeje Modrzejewského chemička předpokládá, že by v souvislosti s událostí na jednotce měla mít nárok získat na pojistném zpátky náklady na její opravu 3,9 miliardy korun a ušlý zisk 9,9 miliardy korun.

Firma nedávno obnovila také zpracování ropy v kralupské rafinérii, kde provoz stál kvůli havárii krakovací jednotky. \"Takže jsou v současné době obě rafinérie v Kralupech a v Litvínově provozovány na plnou kapacitu,\" uvedl dnes Modrzejewski.

Finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik doplnil, že firma chce nadále investovat do svých aktiv v České republice. V minulosti se spekulovalo o tom, že majitel Unipetrolu, polský PKN Orlen, by mohl chtít z Česka odejít. Chování Orlenu v ČR dlouhodobě kritizuje největší minoritní akcionář Unipetrolu, společnost Paulinino Limited, za kterou stojí finanční skupina J&T.

Konkrétní plánované investice odmítl Kastelik sdělit. Odkázal na začátek příštího roku, kdy by měl Unipetrol zveřejnit novou pětiletou strategii. Modrzejewski připomněl, že společnost v ČR staví novou polyetylénovou jednotku v Záluží. Celkové investiční náklady na stavbu činí 8,5 miliardy korun. \"Částku hodláme proinvestovat do konce roku 2018,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK