O spojení exportní banky ČEB a EGAP rozhodne až příští vláda

25.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Rozhodnutí o propojení státní České exportní banky (ČEB) a Státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) nechá kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) na příští vládě. Nynější administrativa už to nestihne, protože na propojení institucí není shoda a není ani připraven zákon o exportním financování nutný pro změnu. Novinářům to po dnešním jednání ekonomických ministrů se zástupci odborů a zaměstnavatelů řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Na jednání podle Mládka převažovaly názory, že by bylo možné využít současnou příznivou rozpočtovou situaci k zaplacení některých ztrátových obchodů z minulosti i k navýšení kapitálu.

Podle šéfa Konfederace odborových svazů Josefa Středuly jde o desítky miliard, které v rozpočtu lze nalézt. \"Vůbec není důvod pro nějaké radikální řešení, pokud by mělo nějaké radikální řešení být, tak by se stát měl postavit čelem k závazkům, které jsou z minula, zejména z let 2008 až 2011, kde jsou některé silně toxické. Z tohoto pohledu si myslíme, že vláda by to mohla vyřešit, a to prakticky okamžitě,\" uvedl Středula. V rozpočtu podle něj na to finance jsou.

Porada vyslechla také návrh, který by směřoval ke společnému řešení špatných pohledávek ČEB a EGAP a do budoucna i k propojení obou institucí, a to pravěpodobně i kapitálem. K tomu je ale třeba změna legislativy. \"Teď bychom to mohli stihnout, kdybychom měli zákon připraven v paragrafovaném znění a vložili ho do Sněmovny, ale to nemáme, takže to není stihnutelné za tohoto Parlamentu,\" konstatoval Mládek.

ČEB evidovala na konci září ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů ve výši 18,495 miliardy Kč, meziročně o 1,1 miliardy Kč méně. Nesplácené pohledávky pocházejí z let 2007 až 2011 z budování skláren, továren a elektráren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci. Banka už dříve uvedla, že do dvou let chce vyřešit polovinu z nich. Problematické obchodní případy z tohoto období vyšetřuje policie. Loni ČEB požádala vládu o dotaci 3,8 miliardy Kč kvůli úhradě ztrát, které bance vznikly v souvislosti s nesplácením úvěru na stavbu elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu.

Ministerstvo financí letos předloží vládě návrh na poskytnutí 2,5 miliardy korun na posílení kapitálu banky. Peníze mají jít z vládní rozpočtové rezervy. Valná hromada banky už v únoru schválila navýšení kapitálu o miliardu korun. ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro jejich export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK