Voda v Česku by příští rok mohla zdražit o jedno až dvě procenta

25.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 25. října (ČTK) - Vodné a stočné v Česku by v příštím roce mělo zdražit nejvýše o jedno až dvě procenta. Případné větší zdražení by se mohlo týkat společností, které investovaly za pomoci evropských dotací a nastavený finanční model investice vyžaduje generování peněz z vodného a stočného. Průměrná cena vodného a stočného v ČR nyní činí 83 korun s DPH za metr krychlový vody. ČTK to na dnešní vodárenské konferenci v Hradci Králové řekl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) František Barák.

Do vyšší ceny vodného a stočného vodárenské společnosti podle něj promítnou například zdražení chemikálií a jiných vodárenských technologií. Barák připomněl, že současná úroveň inflace činí 0,3 procenta. V ceně se podle něj u některých společností odrazí i vyšší odpisy z majetku a vyšší nájemné, které platí provozovatel majiteli infrastruktury.

Jiné zásadnější cenové vlivy by vodárenské společnosti zasáhnout neměly. \"Nedošlo ke změně poplatků, nedošlo ke změně daní, sazba DPH na vodné a stočné 15 procent zůstává beze změny,\" řekl Barák. Dodal, že například v Hradci Králové, kde Barák vede společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové, růst vodného a stočného \"rozhodně nepřekročí jedno procento\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK