Slovenské ministerstvo vytklo dopravci RegioJet nedostatky

25.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 25. října (zpravodaj ČTK) - Kontrola slovenského ministerstva dopravy zjistila, že český soukromý dopravce RegioJet při provozování státem dotovaných vlaků na regionální trati z Bratislavy do Komárna nedodržuje objednané kapacity a porušuje smluvní podmínky přepravy. Ministerstvo o tom dnes informovalo ČTK. Úřad zároveň uvedl, že RegioJetu umožní provozovat jeden pár komerčních vlakových spojů mezi Prahou a Bratislavou.

Ministerstvo dopravy sdělilo, že na zmiňované regionální trati již začátkem minulého roku zvýšilo RegioJetu přepravní kapacitu. \"Jde o důležité železniční spojení s jihem Slovenska, o které mají cestující velký zájem. Zároveň plně hradíme náklady na provoz a údržbu celkově 12 souprav společnosti RegioJet. Snižování kapacity je porušením smlouvy a zároveň se to promítá i do nespokojenosti cestujících,\" uvedl ministr dopravy Arpád Érsek.

Podle ministerstva dvě soupravy RegioJetu jsou z důvodu nehod dlouhodobě mimo provoz, což se projevilo nedostatečnou kapacitou zejména během ranní dopravní špičky. V září více než čtvrtina sledovaných vlaků RegioJetu nebyla řazena se dvěma, ale pouze s jednou dieselovou jednotkou. Ministerstvo vybídlo dopravce k urychlenému vyřešení vzniklé situace, v opačném případě hodlá přistoupit k uložení sankcí.

Kontrolu u RegioJetu provedlo ministerstvo po stížnostech cestujících, že kapacita vlaků na regionální trati není dostačující. Vlakové spoje tam RegioJet začal provozovat v roce 2012. Vlaky projíždějí také obcemi u Bratislavy, kde v uplynulých letech proběhla mohutná výstavba bytů a domů. To se projevilo ve vytváření dopravních zácp na silnicích do Bratislavy, řada lidí proto upřednostnila jízdu vlakem.

RegioJet kromě státem dotovaných spojů provozuje na Slovensku na vlastní komerční riziko vlaky mezi Bratislavou a Košicemi a rovněž autobusové linky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK