Dolar v očekávání růstu úroků v USA mírně posiluje

25.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Americký dolar dnes na trhu vzrostl až na několikaměsíční maxima vůči euru i jenu, později však v rámci korekce své zisky smazal a drží se zhruba na stejné úrovni jako předchozí den. Dolar těží z rostoucího očekávání, že centrální banka USA (Fed) ještě do konce letošního roku zvýší úrokové sazby.

Kolem 18:30 SELČ se dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, pohyboval kolem závěru z předchozího dne 98,75 bodu. Euro vůči dolaru mírně stouplo o 0,1 procenta na 1,0889 USD, když předtím naopak kleslo až na 1,0851 USD, nejníže od počátku března. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 104,20 JPY. Během dne dolar k jenu vzrostl až na téměř tříměsíční maximum 104,87 JPY. Euro vůči jenu mírně stouplo o 0,1 procenta na 113,43 JPY.

Poslední komentáře představitelů Fedu posílily očekávání, že úroky v USA znovu vzrostou v prosinci. Obchodníci vidí z více než 78 procent šanci, že Fed úroky zvýší. Naopak centrální banky v Japonsku, eurozóně a Británii zřejmě budou muset podle analytiků přistoupit k dalším stimulačním opatřením, napsala agentura Reuters.

Podle analytiků k posílení dolaru přispívají i nejnovější předvolební průzkumu v USA, které dávají větší šanci na zvolení demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK