Prodej iPhonů opět klesl, tržby Applu spadly poprvé za 15 let

25.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cupertino (USA) 25. října (ČTK) - Prodej chytrých telefonů iPhone od přední americké technologické společnosti Apple klesl v posledním čtvrtletí firemního finančního roku třetí čtvrtletí za sebou, překonal ale odhady analytiků. Celoroční tržby firmy zaznamenaly kvůli propadu prodeje klíčového produktu první pokles za 15 let, plyne z dnešního sdělení společnosti.

Nejhodnotnější veřejně obchodovaný podnik světa uvedl, že za tři měsíce do 24. září prodal 45,51 milionu iPhonů proti 48,05 milionu kusů prodaných o rok dříve. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali v průměru odbyt jen 44,8 milionu telefonů. Snížil se rovněž odbyt tabletů iPad a počítačů Mac. Akcie firmy po zprávě oslabily o více než dvě procenta.

Čtvrtletní tržby Applu klesly meziročně o devět procent na 46,85 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč), což byl rovněž třetí čtvrtletní pokles po sobě. Celoroční tržby společnosti utrpěly první pokles od roku 2001. Pro nynější čtvrtletí, v němž firma tradičně prodává nejvíce zboží, Apple odhaduje tržby mezi 76 a 78 miliardami dolarů, zatímco analytici očekávají 75 miliard USD.

Čistý zisk Applu se propadl o 19 procent na 9,01 miliardy dolarů. Dnešní výsledky jsou podle analytiků odrazem slabého zájmu o dosavadní modely iPhonů. Firma minulý měsíc uvedla na trh novou řadu iPhone 7, od níž si slibuje obnovení růstu tržeb. Růstový impulz by Applu měly dodat i obrovské potíže jeho hlavního konkurenta Samsungu s chytrým telefonem Galaxy Note 7.

Tržby firmy v Číně, která měla být budoucím hlavním motorem růstu firemních výnosů, se v posledním kvartále propadly o 30 procent na 8,8 miliardy USD a navázaly na třetinovou ztrátu v předešlém čtvrtletí. Čínské tržby Applu se přitom ještě o rok dříve zdvojnásobily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK