Čtvrtletní tržby automobilky PSA klesly o pět procent

26.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. října (ČTK) - Tržby francouzské automobilky PSA ve třetím čtvrtletí klesly o více než pět procent na 11,4 miliardy eur (208 miliard Kč). Firma, která zahrnuje značky Peugeot a Citroën, se potýkala s poklesem prodeje v Číně a na evropském trhu, a rovněž s negativním dopadem slabších kurzů měn rozvíjejících se zemí.

V Evropě automobilka zaznamenala pokles prodeje o více než čtyři procenta, v Číně dokonce o 16,5 procenta. Její celosvětový odbyt se ale zvýšil, a to o téměř 11 procent na 2,23 milionu vozů. Přispěl k tomu silný růst v Latinské Americe a obnovení prodeje v Íránu.

V Latinské Americe objem prodeje ve čtvrtletí vzrostl o téměř 23 procent. Výši tržeb v této oblasti ale při přepočtu snížily slabé kurzy tamních měn.

PSA patří mezi podniky, na které měl v dřívějších letech největší dopad pokles poptávky po automobilech v Evropě. Firma před časem zahájila rozsáhlou restrukturalizaci, aby obnovila ziskovost a snížila závislost na evropském trhu. V roce 2014 musel automobilku finančně podpořit stát a čínská společnost Dongfeng. Každý ze subjektů nyní v PSA vlastní podíl 14 procent.

PSA je po německém koncernu Volkswagen druhým největším výrobcem automobilů v Evropě z hlediska objemu prodeje. V České republice provozuje společně s japonskou společností Toyota kolínskou automobilku TPCA. Výrobní závod má také na Slovensku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK