Čtvrtletní zisk Boeingu vzrostl o třetinu, firma zlepšila výhled

26.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/New York 26. října (ČTK) - Americký výrobce letadel Boeing ve třetím čtvrtletí zvýšil meziročně čistý zisk zhruba o třetinu na 2,3 miliardy dolarů (56,9 miliardy Kč). Firma to oznámila v dnešní výsledkové zprávě a zároveň mírně zvýšila odhad celoročních dodávek letadel zákazníkům.

Čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků, což zvedlo akcie firmy. Tržby nicméně ve čtvrtletí meziročně o osm procent klesly a dosáhly 23,9 miliardy dolarů.

Boeing nyní předpokládá, že letos dodá zákazníkům 745 až 750 letadel, zatímco v předchozí prognóze celoroční dodávky odhadoval na 740 až 745 letadel.

Podnik na světovém trhu s letadly dlouhodobě soupeří o vedoucí pozici s evropským konkurentem Airbus. Loni Boeing čtvrtým rokem za sebou překonal Airbus v dodávkách letadel zákazníkům. V nových zakázkách ale za evropským konkurentem zaostal.

Airbus v minulém čtvrtletí vykázal pokles provozního zisku o 21 procent na 731 milionů eur (19,8 miliardy Kč). Firma nicméně potvrdila, že v celém letošním roce hodlá udržet provozní zisk na loňské úrovni a dodat zákazníkům více než 650 letadel. Finanční ředitel Harald Wilhelm dokonce uvedl, že celoroční dodávky by mohly překročit 670 letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK