Dolar kvůli nervozitě kolem vývoje úroků a výsledků voleb klesá

26.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. října (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje vůči koši šesti předních světových měn, když v úterý naopak stoupl ke koši měn nejvýše za devět měsíců. Na dolar má podle analytiků zřejmě vliv nejistota kolem dalšího vývoje měnové politiky v USA a výsledků prezidentských voleb.

Kolem 17:15 SELČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 98,58 bodu. V úterý index stoupl až na 99,119 bodu, nejvýše od počátku února. Tento měsíc již index vzrostl o 3,2 procenta a je na nejlepší cestě vykázat nejvyšší měsíční růst za téměř rok. Euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,0915 USD a k jenu vzrostlo o 0,5 procenta na 114 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 104,45 JPY.

Podle analytiků se do nedávného růstu dolaru promítlo očekávání, že centrální banka USA (Fed) zvýší v prosinci úrokové sazby. Dolar je však kvůli tomu současně ohrožen poklesem, pokud se objeví jakékoliv signály, které jsou v rozporu s tímto názorem. Kurz již také odráží skutečnost, že prezidentské volby vyhraje Hillary Clintonová.

\"Co se již promítlo do kurzu je zvýšení sazeb Fedem v prosinci a vítězství Clintonové, ale ani jedno z toho nemá 100procentní jistotu,\" řekl agentuře Reuters investor Chapdelaine Foreing Exchange Douglas Bortwick. Podle něj by případné překvapivé vítězství republikánského kandidát Donalda Trumpa poškodilo dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK