Škoda nabídne ještě před koncem roku modernizovanou Octavii

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 27. října (ČTK) - Škoda Auto ještě před koncem roku začne nabízet modernizovanou verzi svého nejprodávanějšího modelu Octavia. K prvním zákazníkům se dostane na začátku roku 2017. Octavia v rámci tzv. faceliftu získala nově tvarovanou příď s dělenými světlomety, přepracovanou zadní část i nové asistenční systémy a elektroniku. Vyplývá to z informací automobilky.

Octavia je s odstupem neprodávanějším modelem české automobilky. Za 20 let od představení prvního novodobé octavie v roce 1996 si vůz koupilo pět milionů zákazníků, z toho aktuální třetí generaci více než jeden milion.

Linie nového provedení modelu jsou ostřejší, zejména v oblasti přídě. Na každé straně se nachází po dvou světlometech, což vytváří čtyřokou tvář. Na přání mohou světlomety zářit i s využitím technologie Full LED. Logo značky je výraznější a celá příď působí mohutnějším a širším dojmem. Zavazadlový prostor 590 litrů pro liftback respektive 610 litrů pro kombi zůstane největší ve třídě. Volitelně budou pro combi k dispozici i elektricky ovládané páté dveře.

Nově Octavia dostane na výběr ze čtyř typů informačních systémů vždy vybavených skleněným dotykovým displejem. Nejvyšší Columbus bude mít Wi-Fi hot spot a modul na SIM kartu s LTE. Novinkou bude také asistent pro jízdu s přívěsem. Systém Frontassist doplnila prediktivní ochrana chodců. Systémy Blind Spot Detect a Rear Traffic Alert budou pomocí radaru v zádi jistit vůz při přejíždění z pruhu do pruhu a pomáhat mu při vyparkování při jízdě směrem vzad. Rear View Camera zabírá bezprostřední okolí vozu a obraz přenáší na palubní monitor.

Novými chytrými prvky výbavy mají být klíč s možnosti personalizace, do nějž si může několik uživatelů uložit své osobní nastavení, vyhřívaný věnec volantu, sklopné stolky na zadní straně předních opěradel, držáky nápojů, usnadňující otevírání PET-lahví, a u verze kombi také vyjímatelná svítilna v zavazadlovém prostoru.

Vůz bude vybavený pěti benzinovými a čtyřmi dieselovými motory o objemu od jednoho do dvou litrů a výkonu 84 až 184 koní. Téměř pro všechny motory v přepracovaném modelu je vedle manuální převodovky v nabídce i šesti nebo sedmistupňová převodovka DSG. Pro motory 1,8 TSI a 2,0 TDI nabídne Škoda i pohon všech kol 4×4. V nabídce bude i volitelný systém Dynamic Chassis Control (DCC), který umožňuje charakteristicky tlumičů regulovat v režimech Comfort, Normal a Sport. ten se objevil již u stávající Octavie v polovině letošního roku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK