Zisk Volkswagenu za tři čtvrtletí stoupl téměř o polovinu

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 27. října (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen vytvořil za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 5,9 miliardy eur (zhruba 160 miliard Kč). To představuje nárůst téměř o polovinu ze čtyř miliard eur ve stejném loňském období. V samotném třetím čtvrtletí automobilka hospodařila s čistým ziskem 2,3 miliardy eur po ztrátě 1,7 miliardy eur před rokem, kdy byly výsledky těžce zasaženy skandálem kolem falšování testů emisí. Firma, jejíž součástí je česká Škoda Auto, o tom dnes informovala na svých internetových stránkách.

Celkové tržby společnosti za tři čtvrtletí nepatrně klesly na necelých 160 miliard eur, dodávky zákazníkům však vzrostly o 2,4 procenta na více než 7,6 milionu automobilů. Provozní zisk se téměř zdvojnásobil na 8,65 miliardy eur.

Volkswagen nyní předpokládá, že v celém letošním roce zůstanou jeho tržby zhruba na loňské úrovni. V červenci přitom předpovídal, že tržby by letos mohly klesnout až o pět procent.

Finanční ředitel Frank Witter dnes uvedl, že Volkswagen navzdory emisnímu skandálu i nadále stojí na silných finančních základech. Dodal nicméně, že koncern musí dál pracovat na zvyšování produktivity a ziskovosti.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda.

Provozní zisk divize Škoda Auto se podle dnešní zprávy mateřského koncernu za tři čtvrtletí zvýšil o zhrub 28 procenta na 940 milionů eur (25,4 miliardy Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK