Britský HDP navzdory obavám z brexitu pokračoval v solidním růstu

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. října (ČTK) - Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o půl procenta proti předchozím třem měsícům. Hospodářský růst tak navzdory obavám ohledně plánovaného odchodu země z Evropské unie pouze mírně zpomalil z neobvykle silných 0,7 procenta ve druhém kvartálu. Jeho tempo navíc překonalo očekávání analytiků, kteří počítali se zvýšením o 0,3 procenta. Vyplývá to podle agentury Reuters z předběžných údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad.

V meziročním srovnání dosáhl hospodářský růst 2,3 procenta, tedy nejprudšího tempa za více než rok. Překvapivě příznivé údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí snižují pravděpodobnost, že britská centrální banka Bank of England (BOE) v brzké době přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb.

Zastánci odchodu Británie z EU podle agentury Reuters pravděpodobně budou dnešní údaje označovat za doklad toho, že varování před negativními hospodářskými dopady brexitu byla výrazně přehnaná. Mnozí ekonomové před červnovým referendem předpovídali, že odhlasování brexitu uvrhne britské hospodářství do recese.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK