Nissan se rozhodl investovat do výroby nových modelů v Británii

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. října (ČTK) - Japonská automobilka Nissan se rozhodla investovat do výroby nových modelu Qashqai a X-Trail ve své továrně v britském Sunderlandu. Oznámila to dnes firma. Podle agentury Reuters toto rozhodnutí představuje první velkou investici v britském automobilovém průmyslu po odhlasování odchodu Británie z Evropské unie.

Šéf Nissanu Carlos Ghosn v září varoval, že firma by mohla investice do továrny v Sunderlandu zastavit, pokud jí britská vláda nedá záruky odškodnění za případné negativní dopady brexitu na vývoz z Británie. Dnes uvedl, že \"podpora a přísliby\" ze strany vlády výrobu nových modelů v této továrně umožnily.

Britská premiérka Theresa Mayová označila rozhodnutí Nissanu za \"fantastickou zprávu\" a vyjádření důvěry v Británii. Rozhodnutí podle premiérky ukazuje, že vláda je odhodlána vytvářet správné podmínky pro pokračující růst automobilového průmyslu.

Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací se vláda Nissanu písemně zavázala, že mu poskytne mimořádnou podporu v případě, že brexit sníží konkurenceschopnost továrny v Sunderlandu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK