Ministr Ťok se chce sejít s vedením firmy MOTA-ENGIL

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Ministr dopravy Dan Ťok požádal portugalskou velvyslankyni Mariu Manuelu Francovou o schůzku s vedením portugalské stavební firmy MOTA-ENGIL. Ta nedávno opustila rozestavěnou silnici I/11, která měla sloužit jako obchvat Třince. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo dopravy. Portugalská firma opustila stavbu poté, co se její tuzemský partner SDS Exmost dostal do insolvence.

\"Požádal jsem paní velvyslankyni, aby využila svých možností a informovala vedení firmy MOTA, že situace je tady vážná a že by se tím měli vážně zabývat. Utéct z takové zakázky není chování slušné firmy. Paní velvyslankyně mě informovala o tom, že majitel a šéf firmy pan Mota je ochoten přijet do České republiky a o věci jednat,\" řekl Ťok.

Smlouva Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se stavební firmou obsahuje řadu sankcí, pokud stavební firma nesplní své závazky. Součástí smlouvy je i kontrola stavby ve stanovených časových úsecích, řekl ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl. MOTA-ENGIL podle něj dosud tyto kroky plnila. Snahou ŘSD podle Rýdla není věc nechat soudům, ale donutit firmu se na rozestavěnou komunikaci vrátit. Podobně se k řešení situace staví ministerstvo dopravy.

Pomoc při vyjednávání nabídla mimo jiné starostka Třince Věra Palkovská. V otevřeném dopise vyzvala i okolní starosty a vládního zmocněnce Jiřího Ciencalu, který zastupuje mimo jiné Moravskoslezský kraj, aby při vyjednávání mezi firmou a českým státem byli nápomocni.

Přeložka silnice mezi Oldřichovicemi a Bystřicí má být dlouhá přes šest kilometrů. Vznikne na ní celkem 12 mostů a dvě mimoúrovňové křižovatky. Podle smlouvy měla stavba stát 1,7 miliardy korun bez DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK