ConocoPhillips má díky kontrole nákladů nižší ztrátu

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston/New York 27. října (ČTK) - Americká ropná společnost ConocoPhillips hospodařila ve třetím čtvrtletí se ztrátou ve výši jedné miliardu dolarů (24,7 miliardy Kč), což je proti ztrátě 1,1 miliardy USD před rokem pokles asi o devět procent. Ke zlepšení výsledků přispěly nižší výdaje, uvedla firma ve své dnešní zprávě.

Bez zahrnutí mimořádných položek činila ztráta na akcii 66 centů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru čekali ztrátu 70 centů na akcii. Celkové tržby klesly o 13 procent na 6,52 miliardy dolarů (161,4 miliardy Kč). Provozní náklady ve třetím čtvrtletí klesly o 25 procent.

Průměrná realizovaná cena z prodeje ropy se ve čtvrtletí snížila o 9,4 procenta na 29,78 USD za barel ropného ekvivalentu. Důvodem byly nižší ceny ropy a zemního plynu, které částečně kompenzoval růst cen kondenzátů plynu a asfaltu.

Společnost současně snížila odhad kapitálových výdajů na letošní rok. Nyní mají činit 5,2 miliardy dolarů místo doposud uváděných 5,5 miliardy USD.

ConocoPhillips patří k významným světovým producentům ropy a zemního plynu. Větší rivalové ExxonMobil a Chevron oznámí výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK