Boeing získal zakázku na 14 nákladních letadel od UPS

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. října (ČTK) - Americká zasilatelská a přepravní společnost United Parcel Service (UPS) si objednala u amerického výrobce letecké techniky Boeing 14 nákladních letadel 747-8. Firmy to dnes uvedly ve společné tiskové zprávě. Katalogová hodnota zakázky činí asi 5,3 miliardy dolarů (131 miliard Kč).

Zakázka by mohla pro tento typ letadla znamenat vzpruhu. Boeing totiž nedávno upozornil, že by mohl výrobu tohoto legendárního letadla s charakteristickým hrbem na přídi ukončit. Nákladní verze letounu má navíc speciální odklápěcí \"nos\". Díky tomu má jedinečnou možnost přepravovat i velký náklad.

Objednávka zahrnuje také opci na nákup dalších 14 letadel. Výše objednávky naznačuje, že UPS po letech slabého růstu nyní očekává oživení nákladní letecké dopravy, napsala agentura Reuters.

Dohoda výrazně podpoří zakázkovou knihu Boeingu v době, kdy firma i její hlavní konkurent Airbus mají problémy s prodejem širokotrupých letadel. Prodej nejnovější verze letounu se čtyřmi motory 747, který poprvé vzlétl v roce 1969, totiž klesá. Boeing již snížil jeho výrobu na šest ročně a v červenci upozornil, že by mohl výrobu zcela ukončit. Prodej se snižuje i u konkurenčního letounu A380 společnosti Airbus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK