Akcie v USA po firemních výsledcích klesly, dolar posílil

27.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech po nejnovější sadě čtvrtletních hospodářských výsledků oslabily. Ztráty spotřebitelského sektoru, v čele s firmou Comcast, a firem citlivých na vývoj úrokových sazeb překonaly nad zisky zdravotnických společností.

Index Dow Jones oslabil o 29,65 bodu, tedy 0,16 procenta, na 18.169,68 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 6,39 bodu, neboli 0,3 procenta, na 2133,04 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 34,29 bodu, čili 0,65 procenta, na 5215,97 bodu.

Zisk kabelové televize Comcast ve čtvrtletí sice rostl, avšak zaostal za očekáváním analytiků. Ke ztrátám akcií firmy přispěla také skutečnost, že Barclays a Deutsche Bank snížily cenový cíl akciím firmy s odvoláním na růst konkurence od DirecTV. Za poslední tři seance akcie Comcastu již ztratily šest procent.

Oslabovaly sektory napojené na vývoj úrokových sazeb, jako realitní a energetické společnosti. Mohla za to skutečnost, že výnosy desetiletých amerických dluhopisů stouply nejvýše za pět měsíců.

Ztrácely i společnosti Alphabet, mateřská firma Googlu, a Amazon.com. Obě firmy zveřejní výsledky hospodaření po uzavření trhu.

Naopak posilovaly farmaceutické společnosti. Sektor podpořily silné výsledky hospodaření firem Bristol-Myers a Celgene.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters nyní očekávají, že zisk společností, které jsou součástí indexu S&P 500, za třetí čtvrtletí stoupne o 2,6 procenta. Zaznamená tak první růst od druhého čtvrtletí 2015. Na počátku října přitom analytici čekali, že zisk klesne o půl procenta.

Americký dolar dnes na devizových trzích posílil. K růstu mu pomohlo očekávání, že americká centrální banka (Fed) v prosinci zvýší úrokové sazby. Výrazné ztráty k dolaru zaznamenala švédská koruna, která k dolaru klesla nejníže za sedm a půl roku. Důvodem byl komentář švédské centrální banky, podle níž se zvyšuje pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb. Banka je také připravena rozšířit program kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,3 procenta na 98,91 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,0898 USD a k jenu stouplo o 0,7 procenta na 114,70 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,8 procenta na 105,26 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK