Na posílení kapitálu ČEB mají jít 2,5 miliardy korun

28.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Ministerstvo financí předloží ve středu vládě návrh na poskytnutí 2,5 miliardy korun na posílení kapitálu České exportní banky (ČEB). Peníze mají jít z vládní rozpočtové rezervy a půjdou na pokrytí ztrát banky z poskytnutého úvěru v celkové výši 6,6 mld. Kč na výstavbu elektrárny Poljarnaja, jehož dodavatelem byla česká společnost PSG. Vyplývá to z materiálu na jednání vlády.

\"V reakci na nepříznivý vývoj obchodního případu rozhodlo představenstvo ČEB o tvorbě opravné položky k výše uvedenému obchodnímu případu v úrovni 80procentního krácení na pojistném plnění na základě rozhodnutí škodního výboru, představenstva a dozorčí rady EGAP,\" uvádí materiál. Náklady na tvorbu této opravné položky dosáhly loni 4,1 miliardy korun.

Státní rozpočet na rok 2016 již předpokládal použití finančních prostředků na úhradu ztráty z provozování podpořeného financování ve výši 1,27 mld. Kč.

\"Dopady fatálních pochybení při řízení institucí na podporu exportu a jejich předchozí podnikatelské strategie si od roku 2014 společně s touto částkou (2,5 mld.Kč) již vyžádaly celkem neuvěřitelných 18,4 miliardy Kč,\" uvedl dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO).

ČEB již loni požádala vládu o dotaci 3,8 miliardy Kč kvůli úhradě ztrát, které bance vznikly v souvislosti s nesplácením úvěru na stavbu paroplynové elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu. Případ šetří na základě podnětu ČEB policie.

Státní ČEB loni vykázala ztrátu 141 milionů korun. Na výsledek hospodaření negativně dopadl právě problémový úvěr na výstavbu této elektrárny. Banka loni uzavřela nové smlouvy o celkovém objemu čtyři miliardy korun. Na konci září ČEB ecidovala ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů ve výši 18,495 miliardy Kč.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro jejich export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK