Inflace v Německu byla v říjnu nejvyšší za dva roky

28.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. října (ČTK) - Inflace v Německu v říjnu rostla více, než se čekalo, a ocitla se nejvýše za dva roky. Podle údajů harmonizovaných s výpočty Evropské unie se spotřebitelské ceny v říjnu ve srovnání se stejným měsícem loni zvýšily o 0,7 procenta, což byl nejvyšší údaj od října 2014. V září vzrostly o půl procenta. Předběžné údaje, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad, budou vítanou zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB), protože naznačují, že její měnová politika začíná pozvolna zvyšovat cenové tlaky.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zvýšení inflace na 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,2 procenta.

Podle národní metodiky inflace stoupla na 0,8 procenta ze zářijových 0,7 procenta a byla rovněž nejvyšší za dva roky. Hlavní brzdou inflace zůstávají ceny energií, jejich pokles však ve srovnání s předchozím měsícem prudce zpomalil. Ceny zboží pak vzrostly o 0,4 procenta, zatímco v září o 0,1 procenta klesly. Tempo růstu cen služeb zůstalo na stejné úrovni. Ceny potravin se nezměnily, v září naopak mírně rostly.

Cílem ECB je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty. ECB v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby inflaci podpořila. Zavedla například záporné depozitní sazby a spustila nákupy vládních dluhopisů. Dnešní zpráva z Německa zřejmě podpoří snahy některých členů měnového výboru ECB, jako je prezident Bundesbanky Jens Weidmann, aby ECB omezila svůj kontroverzní program nákupu dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK