Průzkum: Češi spoří jinak, než považují za výhodné

31.10.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Češi spoří jinak, než považují za výhodné. Za jednoznačně nejvýhodnější způsob investice a zhodnocení peněz považují nemovitosti, uvedlo je 48 procent dotázaných. Přes 90 procent respondentů však sdělilo, že si koupi bytu nebo domu coby investici nemůže dovolit. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS mezi tisícovkou respondentů pro společnost Golden Gate CZ.

Na druhém místě jsou drahé kovy, které nyní považuje za výhodnou investici 15 procent lidí. Častěji jsou to ti, kteří do drahých kovů již investují. Fyzicky je však podle průzkumu vlastní v jakékoli podobě pět procent Čechů. Ještě před dvěma lety však podle statistik Golden Gate CZ vlastnila zlato nebo stříbro pouze dvě až tři procenta lidí.

Třetí nejvýhodnější investicí jsou podle respondentů srpnového průzkumu akcie, dluhopisy a podílové fondy s 13 procenty. Stejné množství lidí do nich také opravdu investuje. Stavební spoření považuje za výhodné devět procent respondentů, přičemž tímto způsobem spoří trojnásobek Čechů, jako svůj spořicí produkt je uvedlo 33 procent lidí.

Penzijní připojištění považuje za výhodné jen sedm procent lidí, ale až polovina respondentů průzkumu toto spoření reálně využívá. Častěji jsou to lidé v předdůchodovém věku od 55 do 64 let. Spořicí účet považuje za výhodný jen šest procent oslovených, preferují ho spíše ženy, přitom jej využívá 38 procent Čechů.

"Průzkum ukázal, jak výrazný je u nás rozpor ve vnímání výhodnosti spoření a reálného výběru spořicích produktů. Konzervativní způsoby spoření, jako je stavební spoření nebo spořicí účet, samozřejmě ještě dobíhají z minulosti. Přesto z těchto dat vyplývá i to, že si Češi uvědomují zásadní proměny finančního trhu a začínají přemýšlet jinak," komentoval výsledky předseda představenstva Golden Gate CZ Vladimír Brůna.

Ti, kteří mají pocit, že se v produktech orientují, považují za výhodný způsob zhodnocení peněz vedle nemovitostí také právě investice do akcií. Využívané způsoby spoření a investic souvisejí s tím, jak se lidé v daných produktech orientují, a tedy i se vzděláním a příjmem domácnosti.

Ve spořicích a investičních produktech se orientuje třetina Čechů, z toho tři procenta velmi dobře. Lepší orientaci deklarují muži, vysokoškolsky vzdělaní lidé a také ti s příjmem domácnosti přes 40.000 Kč.

Největší podíl lidí, téměř 42 procent, si spoří mezi 500 a 2000 Kč měsíčně. Nad 3000 Kč měsíčně si častěji odkládají lidé, kteří se ve spořicích a investičních produktech alespoň trochu orientují, více než 5000 Kč měsíčně spoří častěji muži než ženy. Do 500 Kč si častěji odkládají lidé, kteří si spoří hlavně na důchod a častěji ženy než muži. Obvykle jsou to ti, kteří se v produktech vůbec neorientují a za hlavní účel spoření považují důchod.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ